Cercul de foc // Liviu C. Tudose // o aventură în lumea basmelor contemporane

De mici suntem îndrumați să ne urmăm visurile, să facem sacrificii pentru fericirea de mai târziu și să nu ne dăm bătuți oricare ar fi rezultatul pentru că după fiecare furtună, soare răsare mereu la fel de puternic și de neoprit. Anii trec, copilul devine adult, iar visurile mari de atunci ajung undeva în umbra vieții, acoperite cu praf de stele și de lacrimile prichindelului de altă dată. Oare de ce nu luptăm cu adevărat pentru fericire și împlinire? Oare de ce abandonăm atunci când ni se pare prea greu? Prea greu nu o să însemne niciodată de neînvins!

Ieri ajungea la mine un pachețel tare frumos cu o carte pe care am devorat-o în mai puțin de patru ore chiar dacă aveam alte cărți începute, iar astăzi mă aflu în fața voastră și încerc să-mi pun gândurile pe hârtia asta virtuală… sună clișeic? Cam așa e viața de cititor! Mereu sunt atrasă de noile apariții din bibliotecă și mereu mă entuziasmez de scrieri bune, adevărate plăceri ale sufletului.

Așadar, să trecem la cea mai frumoasă aventură literară din ultima vreme. O aventură perfectă pentru orice vârstă și, mai ales, pentru a fi plasată strategic sub brăduțul frumos luminat, un cadou pentru un aventurier s-ar zice! 😊

„Și-au fost odată…

… Ca niciodată povești care s-au spus copiilor înainte de culcare, în nopțile călduroase de vară sau la gura sobei, când pe-afară iarna tricota cu pasiune, din fulgi bogați de nea, un veșmânt plăpând ce se întindea peste tot tărâmul, înduioșând privirile sincere cu tabloul unui peisaj feeric.

Și-au mai fost urechi sănătoase ce au ascultat atente, și glasuri ce au transmis mai departe, din generație în generație, vorbele străbunilor, până când au ajuns și-n preajma celor care le-au dat o însemnătate reală și autentică, după gândurile și trăirile ce-i frământau la momentul respectiv.”

4 ore de lectură, 254 de pagini, o aventură pentru toate vârstele și o morală ascunsă bine bine printre mii de cuvinte și printre oameni de seamă dintr-o civilizație nouă. Și apoi? Gânduri și nedumeriri despre trecuturi și viitoruri, despre oameni și cărți, despre visuri și lupte interioare, despre tot ce poate însemna o carte pentru cititori.

O poveste scrisă în stilul dulce al unui basm care te învăluie în mister și-ți șoptește la ureche un mit despre patru ținuturi și un regat, despre bine și rău, despre visuri și reușite…ce zici, te bagi în călătoria aceasta? Nu o să fie ușor, dar nici greu! E frumos și palpitant! E cum vrei tu să fie! Mi te alături?

Poate, la prima vedere pare o altă poveste scrisă în universul infinit al basmelor, undeva între realitate și dulcele vis al copilăriei, cu eroi și cuvinte pline de magie și feerie, dar înaintând șontâc șontâc printre cuvinte, hărți și pagini, părerea se schimbă și iese la vedere adevărata esență a cărții – un frumos tribut adus educației, învățării și cărții care, prin natura sa, unește scriitorul cu cititorul lipindu-le sufletele pentru totdeauna.

Din perspectiva mea habar n-am cum să vă povestesc și ce să vă povestesc cât să vă intrige puțin, dar să nu vă dau spoiler.. e o carte faină și un autor la început de drum care merită susținut și apreciat pentru ceea ce este și ceea ce transmite prin scrierile sale melodioase (da da, am scris la plural pentru că sunt sigură că vor mai urma și alte cărți care să-i poarte semnătura).

M-am atașat cel mai tare de tânărul hoinar Filip pentru că este întruchiparea înțelepciunii și a cunoașterii, o minte deschisă pentru care verbele „a ști” și „a cunoaște” sunt o trăsătură definitorie a caracterului său. De-a lungul întregii cărți am luat parte la dialoguri cu substrat care trimit spre cunoaștere, precum și la un punct culminant neașteptat, totul fiind îmbrăcat în frumoasa mantie a mitului regelui sau a regatului?

Ca oricare basm, și Cercul de foc are o morală, dar nu se găsește în final și nici nu e răzleață printre miile de cuvinte, ci așteaptă cumințel să fie descoperit de cititor pentru că e o lecție de viața pentru oricine pentru că VISUL ÎȘI ALEGE VISĂTORUL IAR CURAJUL ȘI AMBIȚIA SUNT CHEIA UNEI VIEȚI FERICITE, nu ușoare, dar fără aventuri și provocări pentru că nu suntem niciodată prea bătrâni pentru a ne îndeplini visurile din copilărie.

De acum, vă las pe voi să descoperiți alegerile regilor, povestea mitului, precum și corelația dintre carte și viața de zi cu zi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: